Nezavisna općinska lista Župe dubrovačke

Može li bolje?

Zelene površine, parkovi i igrališta, ulice, škola ili vrtić u koje šaljemo svoju djecu, voda ili kanalizacija, napon električne energije, vrsta objekata koji niču u našem neposrednom susjedstvu, nemogućnost da sagradimo kuću pored već postojeće kuće jer smo se odjednom našli u zoni do mora gdje gradnja nije dozvoljena a more niti ne vidimo, obiteljska grobnica u kojoj počivaju naši stari odjednom postaje skrbništvo općine tako da ćemo uskoro općini plaćati naknadu za vlastitu grobnicu!!??

Je li sve nabrojano politika ili naše susjedstvo, naša ulica, naša kvaliteta života, naša lokalna zajednica? Općinski vjećnik ne bi trebao biti “političar”, nego stanovnik Župe koji ima što reći i koji čvrsto stoji iza svog imena i prezimena, te se dokazuje svojim djelima i svakodnevno je dostupan svojim sugrađanima?

Javni servis

Nakon razgovora sa stanovnicima Župe (kojih je u zadnje vrijeme sve više zahvaljujući procvatu stanogradnje), stječe se dojam o općoj nezainteresiranosti za bilo koji problem lokalne zajednice. Sve ovo najbolje oslikava postotak izlaska birača na prethodnim lokalnim izborima koji se kreće oko tridesetak posto od ukupnog broja registriranih birača. Također, prema anketama na prvom mjestu razloga izborne apstinencije je nedostatak kvalitetne ponude izbornog programa, odnosno običnim jezikom rečeno: “Nemam za koga glasovati.”

Upravo ovo nas je ponukalo na stvaranje nezavisne liste i kvalitetnog izbornog programa, da bi se konačno biračima dalo razloga za izlazak na izbore i donijelo jedan novi pogled iz perspektive mladih, obrazovanih i poduzetnih ljudi, vaših susjeda s kojima svakodnevno možete podijeliti svoje probleme.

Sva tijela državne uprave služe kao servis građanima i svi predstavnici koje biramo na izborima za predstavnička tijela najprije moraju zastupati interese onih koji su ih birali, a ukoliko ne ispunjavaju tu osnovnu funkciju na kraju mandata ćemo ih zamijeniti nekim drugim.
Je li to baš tako?
Sigurno da nije ako nas nije briga tko nas zastupa, kako to čini, te što je konkretno učinio u mandatu koji mu je povjeren. Svojim ignoriranjem “politike” pogodujemo stvaranju “profesionalnih” zastupnika kako u saboru tako i u tijelima lokalne zajednice.
Biti općinski vijećnik prije svega je služenje zajednici, odnosno časna dužnost koja pretpostavlja javni interes osobnome iako smo svjedoci da to često nije slučaj, odnosno da se kandidiranje na izborima shvaća kao samopromocija ili put prema ostvarenju isključivo osobnih interesa.

Izjava o djelovanju

Svima nama koji smo istaknuli svoju kandidaturu za općinsko vijeće sasvim je jasno da osobnom interesu nema mjesta u našem budućem djelovanju kroz općinsko vijeće, stoga smo svi ponaosob potpisali izjavu o suglasnosti da osvojeni mandat na izborima pripada listi, a ne vijećniku osobno, te smo tako otklonili svaku mogućnost za eventualne poslijeizborne “nemoralne” ponude. Također, ukoliko se za vrijeme trajanja mandata utvrdi da vijećnik ne djeluje u skladu s izbornim programom, lista može opozvati vijećnika i zamijeniti ga s nekim drugim.

Svaki od naših kandidata na listi, potencijalnih općinskih vijećnika, obvezao se na stalan kontakt s biračkim tijelom, prije i poslije izbora, kako kroz osobni razgovor tako i kroz naš blog, odnosno e-mail adresu.